(untitled) (Paliativní medicína, 2023)
Zkušenosti blízké smrti zůstávají mimo hlavní proud výzkumu v paliativní medicíně i v ostatních medicínských oborech. Tomu odpovídá také neusazenost pojmů a definic, které se pro jednotlivé jevy používají. Jiné pohledy a definice se objevují v literatuře intenzívních oborů a jinak problematiku popisují paliativní odborníci. Nezpochybnitelné jsou však určité vzorce prožívání, komunikace a chování, které se okolo smrti vyskytují. Krom pacienta a jeho blízkých je pozorují zdravotníci – nejčastěji zdravotní sestry. V článku podáváme přehled literatury, snažíme se o zpřehlednění pojmů a na několika krátkých kazuistikách dokumentujeme zkušenost sester z prostředí domácího hospice.