(untitled) (Paliativní medicína, 2023)
Tento článek pojednává o možnostech ergoterapie v paliativní péči. V úvodu vysvětluje ergoterapii a smysluplnou činnost, následně se zabývá tím, jakou roli v paliativním týmu může ergoterapie mít a prezentuje výsledky dotazníkového šetření cíleného na aktuální stav ergoterapie v českém prostředí. Jeho cílem bylo zjištění, zda se ergoterapeuti začleňují do paliativních týmů, jaké by měly být jejich role a kompetence a na jaké oblasti se ergoterapeuti v paliativní péči nejčastěji zaměřují. Z výsledků vyplývá, že v paliativním týmu mají svou roli, ať už v psychické, fyzické, spirituální či sociální podpoře daného člověka a jeho rodiny, tak v doporučování různých kompenzačních pomůcek a ve zmírňování bolesti a únavy pomocí šetřících strategií či přístupů. Ergoterapeuti v paliativní péči by měli být empatičtí, lidští, resilientní, vstřícní, respektující, trpěliví, ochotní pracovat v týmu a měli by být schopni dobré komunikace.